Gemeente Zutphen volgde een incompany training Omgevingswet van Schulinck Opleidingen

“De modules waren goed en sloten prima aan bij het vakgebied en het dagelijkse werk”

De gemeente Zutphen is met een kleine 40.000 inwoners in de stad en nog eens ruim 8.000 in het dorp Warnsveld en het buitengebied samen een middelgrote gemeente. In het gemeentehuis bereidt het Team Vergunningen & Handhaving zich voor op de komst van de nieuwe Omgevingswet, die op 1 januari 2024 in werking treedt. Het team koos daarbij voor een op maat gemaakte incompany training van Schulinck Opleidingen.

Het Team Vergunningen & Handhaving van de gemeente Zutphen bestaat uit 14 personen, waaronder juristen, vergunningverleners , toezichthouders, front office medewerkers en brandveiligheidsspecialisten. Juridisch adviseur Ans Bandel houdt zich in de dagelijks praktijk vooral bezig met handhaving, ondersteuning van de toezichthouders en vergunningverlening. Daarnaast is zij ook coördinator van het Team Vergunningen & Handhaving. In die hoedanigheid ging zij op zoek naar een opleiding die het team kon voorbereiden op de nieuwe Omgevingswet.

Veranderingen en informatie vinden

Bandel startte haar zoektocht naar een cursus vorig jaar, toen het nog niet duidelijk was wanneer de Omgevingswet uiteindelijk in werking zou treden. “Ik dacht, we moeten toch een keer,” zegt ze praktisch. “Ik had een lijstje opgesteld van wat ik besproken wilde hebben. Dat heb ik in het team neergelegd, om te kijken of er misschien nog aanvullingen waren. We hebben ingestoken op: wat zijn de veranderingen en waar kunnen we straks de juiste informatie vinden? Het omgevingsplan zelf lijkt op de korte termijn geen groot probleem te worden, de huidige bestemmingsplannen gaan gewoon mee. Het ging er bij onze opleidingsvraag vooral om dat de Omgevingswet in onze ogen nogal een brei is geworden. Artikelen uit je hoofd weten is er straks niet meer bij, ben ik bang. We moeten dus weten waar we alles kunnen vinden. En ook de Wet kwaliteitsborging is echt nieuw. Die stond daarom ook op ons wensenlijstje.”

Luisteren en meedenken

Het lijstje werd naar een paar opleiders gestuurd. Een bijkomend verzoek was of de eerste bijeenkomst gebruikt kon worden om alle deelnemers op een bepaald minimumniveau te krijgen. “Er zitten wat nieuwe mensen in het team die nog niet goed op de hoogte zijn, terwijl anderen al dieper in de materie zijn ingevoerd,” legt Bandel uit. “Ik wilde dat iedereen snel op dezelfde ‘vlieghoogte’ zou zitten, zodat we daarna de diepte in konden.” Na vergelijking kwam Schulinck als beste opleider uit de aanbiedingen. Bandel: “Dat kwam omdat Schulinck Opleidingen het aanbod het beste had toegespitst op de vraag die ik had neergelegd. Andere bureaus kwamen toch snel met hun eigen verhaal, Schulinck Opleidingen keek echt naar wat onze behoefte was. Ze vroegen ook of we het wilden aangeven als we onderdelen toch anders wilden. Dat gaf ons meteen het gevoel dat ze echt goed luisterden en meedachten.”

Open plekjes opvullen

Bandel koos bewust voor een incompany opleiding. “Ik wilde dat het hele team meedeed, want iedereen krijgt met de nieuwe wet te maken,” zegt ze. “Op deze manier was het voor alle medewerkers lekker dichtbij en laagdrempelig en was het niet moeilijk ze te enthousiasmeren. Een extra voordeel was dat we gemakkelijk open cursusplekjes konden opvullen met medewerkers voor wie een bepaald onderdeel ook interessant was. Ik heb bijvoorbeeld wat mensen van Erfgoed en RO erbij gehaald. In wisselende samenstellingen hadden we steeds zo’n 15 mensen per opleidingsdag.”

Toegespitste modules

De opleiding bestond uit 5 modules, toegespitst op vergunningen, handhaving en de Wkb. “De docent van de eerste module zorgde voor een fijn groepsgevoel en bracht het niveau goed in kaart,” zegt Bandel. De overige 4 modules werden gegeven door een bouwrechtadvocaat. Hij had enorm veel voorbeelden uit de praktijk en ging ook heel goed in op de casussen die de medewerkers inbrachten. Het was zeker geen eenrichtingsverkeer, maar heel interactief en in een goede sfeer. Beide docenten namen ook een portie humor mee, tot plezier van het team.”

Aansluiten bij het dagelijkse werk

Na afloop van de eerste modules werd een enquête gehouden onder de deelnemers, maar die werd slechts door een enkeling ingevuld. “Ik ben dus gaan rondvragen,” zegt Bandel, “en de reacties waren positief. De medewerkers vonden de modules goed en ze sloten prima aan bij het vakgebied en het dagelijkse werk. De mensen die nog niet veel kennis hadden, sluiten nu veel beter aan bij de rest. Verbeterpuntjes heb ik niet echt gehoord. Dat kwam ook omdat er een goede afstemming was over het programma per dag. Zo was het voor beide partijen duidelijk wat de wens was en wat er werd geboden. Het lesmateriaal was goed verzorgd en kwam op tijd binnen. Het geeft toch een gevoel dat alles onder controle is als de cursisten binnenkomen en alles ligt netjes klaar. De contacten met Schulinck Opleidingen waren ook heel prettig. Alles werd keurig geregeld en er werd goed meegedacht.”

Nu gewoon doen

Kunnen mensen nu verder met de Omgevingswet? “Ja en eigenlijk ook nee,” zegt Bandel. “We hebben in de modules flink wat kennis opgedaan en de juiste personen hebben in de juiste lessen gezeten. Nu moeten we ermee gaan werken. De hele wet kennen is een illusie. We hebben regionaal ook wat werkgroepen opgetuigd om van elkaar te leren. En we hebben zojuist groen licht gekregen voor de online kennisbank Schulinck Omgevingsrecht. We hebben straks dus alle kennis bij elkaar én toegang tot de juridische helpdesk. Handig als we een casus hebben waar we niet uitkomen. Met al deze voorbereidingen moeten we het gewoon gaan doen. Eerdere wetswijzigingen zijn ook gelukt, dit zullen we ook voor elkaar krijgen!”

Meer weten?

Neem contact op met Joyce Teurlincx.