Gemeente Oosterhout over de online kennisbank Schulinck Omgevingsrecht

“We hebben voor Schulinck Omgevingsrecht gekozen vanwege de feitelijke, juridisch onderbouwde informatie”

Interview: juni 2025

Schulinck Omgevingsrecht is een online kennisbank die antwoord geeft op vragen over de nieuwe Omgevingswet en het omgevingsrecht. Dit kan gaan om omgevingsplannen, vergunningen, handhaving of andere thema’s rond de fysieke leefomgeving. U vindt er wet- en regelgeving, jurisprudentie, kennisdossiers en richtlijnen voor (gemeentelijk) beleid. Dennis van Dongen, senior beleidsmedewerker ruimtelijke ordening bij de gemeente Oosterhout, vertelt over zijn ervaringen met Schulinck Omgevingsrecht.

Dit is de gemeente Oosterhout

Oosterhout is een middelgrote gemeente in West-Brabant, met een lange, rijke geschiedenis, die teruggaat tot de vroege middeleeuwen. Tegenwoordig maakt de gemeente deel uit van de stedelijke regio Breda-Tilburg. Oosterhout heeft een gunstige ligging tussen de snelwegen A27 en A59 en aan het Wilhelminakanaal en het spoor. Daardoor vervult de gemeente een belangrijke economische functie in de regio. Per 1 januari 2025 wonen er 58.381 mensen in Oosterhout.

De uitdaging

“Sinds 1 januari 2024 moeten alle gemeenten in Nederland werken met de nieuwe Omgevingswet. De invoering ervan is een enorme klus, want er moet heel veel gebeuren: collega’s opleiden, het bestuur goed informeren, systemen inrichten en zorgen dat de juiste besluiten op tijd worden genomen. Ondanks de goede voorbereiding blijft het soms zoeken: wat staat er precies in de wet? Hoe verhoudt de ene bepaling zich tot de andere? En hoe zit het met nieuwe jurisprudentie?

De grootste uitdaging voor de komende jaren? Het maken van 1 omgevingsplan voor de hele gemeente, waarin alle lokale regels, verordeningen en bestemmingsplannen staan. Dit plan moet vóór 1 januari 2032 gereed zijn. We hebben de software hiervoor inmiddels aangeschaft en zijn nu bezig met de inrichting daarvan.”

De meerwaarde van Schulinck Omgevingsrecht

“Ik ben sinds 2018 projectleider Invoering Omgevingswet. Mijn eerste stap was helder krijgen wat de nieuwe wet precies inhoudt en wat de gevolgen zijn voor onze gemeente. Omdat we veel vragen hadden – en nog steeds hebben – ontstond er behoefte aan een goede kennisbank. We hebben er verschillende uitgeprobeerd, maar uiteindelijk gekozen voor Schulinck Omgevingsrecht. Waarom? Vanwege de feitelijke, juridisch onderbouwde informatie. Dat is voor mij de kracht van Schulinck Omgevingsrecht.

We zijn ook heel blij met de juridische helpdesk. Die schakelen we vooral in voor algemene, niet-casusgerichte vragen. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat een inwoner het niet eens is met een beslissing van de gemeente. Deze persoon kan dan bezwaar maken of in beroep gaan. Maar dat kan pas als er een officieel besluit is. Wat moet de inwoner dan precies aanvragen bij de gemeente, zodat er een officieel besluit komt waartegen bezwaar en beroep mogelijk zijn? Nog een voorbeeld: kan de gemeente alvast een ontwerpbesluit voor een buitenplanse omgevingsvergunning klaarleggen voor inspraak, terwijl op hetzelfde moment ook nog advies wordt gevraagd aan de gemeenteraad? Of moeten die stappen na elkaar plaatsvinden? Bij dit soort vragen hebben de ervaren juristen van Schulinck Omgevingsrecht ons heel goed geholpen. Binnen 2 werkdagen kregen we een kort en krachtig antwoord, waarmee we verder konden. Dat is precies wat we nodig hebben.

Verder kan ik de webinars en de papers aanraden. Laatst heb ik bijvoorbeeld een interessant webinar gevolgd over de buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA). In 30 minuten werd ik helemaal bijgepraat over dit onderwerp. En ook het paper over de evenwichtige toedeling van functies aan locaties (ETFAL), met daarin de bijbehorende jurisprudentie, was heel nuttig. Het algemene verhaal is in duidelijke, begrijpelijke taal geschreven. En als je meer wilt weten over bepaalde juridische uitspraken, kun je doorklikken op de linkjes in het paper.

Alle afdelingen die met de Omgevingswet te maken hebben, profiteren van Schulinck Omgevingsrecht. Daarom betalen ze allemaal mee aan het abonnement. Misschien een goede tip voor andere gemeenten.”

Dit heeft Schulinck Omgevingsrecht de gemeente Oosterhout opgeleverd

“Bij het ‘Omgevingswet-proof’ maken van onze legesverordening heeft een jurist van Schulinck ons geholpen om de juiste juridische grondslag te bepalen. Daarnaast komt de helpdesk van Schulinck Omgevingsrecht goed van pas bij het beantwoorden van juridische vragen van inwoners.”

Ook profiteren van de voordelen van Schulinck Omgevingsrecht?

Bent u nieuwsgierig geworden na het lezen van het verhaal van Dennis van Dongen? Vraag dan een gratis proefabonnement op Schulinck Omgevingsrecht aan. Wilt u liever eerst een demo? Dat kan ook. Onze accountmanagers helpen u graag verder.

Wilt u meer weten over Schulinck Omgevingsrecht?

Kijk op onze productpagina Schulinck Omgevingsrecht of neem contact op met het accountmanagement.